обща информация

Arabica: Кафе Arabica, най-широко разпространения сорт кафе на съвременния пазар. Един сорт който е първоначално открит в Йемен/Етиопия, и остава познат като единственото истинско кафе. Повече от 70% от световното производство на кафе е Arabica. Този сорт се развива в хладен тропически климат и е много плодоносен на леко влажна почва.Сортът Arabica се влияе лесно от паразити, студ и лоши условия на отглеждане. Зърната му имат компактна форма и са по-малко горчиви от тези на сорта Robusta с половината количество кофеин.

Robusta: Този сорт се използва главно за производство на инстантно кафе и за италиански смески за espresso. Храстите на сорта robusta не се развиват на голяма надморска височина и раждат повече зърна. Зърната му са по-горчиви и съдържат повече кофеин от тези на сорта Arabica. Също е познат като "Coffee Canephora".

Green bean: Неизпечените зърна на кафето.

Ежедневно почистване на кафе машината за espresso: Необходимото почистване на кафе машината за espresso, което се осъществява всяка вечер след приключването на нейната употреба. За ежедневното почистване се използва специален препарат за определени части на кафе машината,(групи, ръкохватки, филтри, цедки) и топла вода за почистване на накрайника за водна пара.

Кофеин: Природен алкалоид, който са съдържа във кафето – бял, без мирис, действа възбуждащо на централната нервна система и може да предизвика отделяне на адреналин в организма. Кофеинът C8H10N4O2 е алкалоид, който се съдържа в зърната на кафето, в листата му, в някои чаени листа, в някои билки и в зърната на какаото.

Κаймак: Кремообразния слой с карамелен цвят, намиращ се върху една доза espresso. Едно добро espresso трябва да има поне 5 милиметров слой от каймак на повърхността си. Каймакът покриващ едно espresso запазва вкуса и аромата му.

Смеска: Смес от два или повече сорта кафе.

Кафе без кофеин: Кафе от което кофеинът е отстранен или блокиран по такъв начин, че зърната да не съдържат кофеин при приготвянето на напитката.

Тяло: Това е усещането на вкусовите рецептори, което кафето оставя след себе си. Този гъст, тежък, плътен и богат вкус, който се усеща от езика. Един добър пример за това би било сравнението между усещането за мляко и вода в устата. Усещането за тялото на кафето се свързва с мастните и твърдите вещества, които се освобождават при приготвянето на кафето. Сортовете кафе отглеждани в Индонезия имат по-плътен вкус от сортовете от Южна и Централна Америка. Ако искате да се уверите за плътността на вкуса, сравнявайки различни сортове кафе, опитайте да добавите равно количество мляко във всяко приготвено кафе. Кафетата с по-тежко тяло ще запазят в по-голяма степен вкуса си, когато се разредят.

 Условия на използване